Репортажа са стручног излета у Београд

Стручни излет, на који су ишли су ученици одељења 3-1, 3-11, 3-12, 3-15, 4-1, 4-2 и 4-12

29 ученика трећег и четвртог разреда Техничке школе, са професоркама Јасмином Динић Ћирић и Мирославом Стевановић ишли су у уторак 19. 3. 2024. године у обилазак Завода за физику, Техничких факултета и Музеја Николе Тесле.

У Заводу за физику су обишли експонат и саслушали презентацију о Фукоовом клатну. Фукоово клатно је експеримент који јасно доказује да се Земља окреће око своје осе, а први га је извео Леон Фуко 1851. године.

Фукоов експеримент у Заводу за физику састоји се у томе да је кугла тежине 30kg обешена о 9m дугу сајлу на плафон зграде и пуштена да осцилује. Посматрањем осциловања током мало дужег временског интервала примећује се да крајњи положаји у којима се кугла налази не остају на фиксним позицијама, него се померају, гледано одозго, у смеру казаљке на сату.  Једино објашњење овог феномена крије се у чињеници да заправо не ротира клатно, него се помера под испод клатна услед ротације Земље. Иако експеримент делује прилично једноставно, у његовој реализацији било је доста изазова са којима су ученике упознали сарадници Завода за физику Драгана Илић и мастер инжењер електротехнике Петар Атанасијевић, асистент на Електротехничком факултету. У разговору са њима, наши ученици су показали завидно знање и разумевање физичких појава који су битни за овај експеримент и његово извођење.

Након тога, ученике је на Машинском факултету дочекао професор др. Зоран Стаменић, редовни професор овог факултета који је ученике провео кроз зграду Машинског факултета и упознао их са најважнијим местима за одвијање студентског живота. У једном од кабинета ученици су имали прилику да одгледају презентацију којом их је професор упознао са начином рада на овом факултету, уписном процедуром и условима, студијским програмима и смеровима, бројним ваннаставним активностима и перспективом након завршеног факултета.

29 ученика трећег и четвртог разреда Техничке школе, са професоркама Јасмином Динић Ћирић и Мирославом Стевановић

Следећа тачка обиласка била је Технолошко-металуршки факултет. На овом факултету има доста различитих студијских програма, а наши ученици су били гости на Катедри за инжењерство заштите животне средине и на Катедри за фармацеутско инжењерство. Предавачи са ових катедри доцент др Маја Ђолић, асистент мастер Милица Стојковић и др Верица Ђорђевић ученике су упознале са условима уписа, начином рада на факултету, различитим смеровима, односом факултета према студентима и ваннаставним активностима.

Обилазак Музеја Николе Тесле

Затим су ученици обишли Електротехнички факултет, где их је са условима уписа, начином рада, смеровима и најновијим трендовима упознао професор др Дражен Драшковић, иначе родом из Смедерева. Он је охрабрио ученике да се пријаве за полагање пријемног испита на овом факултету, да он није тако тежак како се прича, а да су могућности запошљавања након завршетка студија разноврсне и примамљиве. Факултет је опремљен свим најновијим техничким достигнућима из обласи електротехнике и пружа студентима врхунско образовање.

Грађевински факултет је био последњи од Техничких факултета који су ученици обишли. Доцент мастер инжењер грађевине Емилија Јочић је ученицима приказала презентацију о факултету и свим битним информацијама за упис и студирање.

Након обиласка факултета, ученици су имали заказан обилазак Музеја Николе Тесле.

Фукоово клатно

Овај музеј је отворен 1957.  и једини чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле, као и урну са његовим посмртним остацима. Ученици су, најпре, погледали филм о животу и раду Николе Тесле, а затим су се упознали са његовим најважнијим изумима и достигнућима. Уз помоћ водича, ученици су учествовали у неколико експеримената заснованих на изумима Николе Тесле, а затим су разгледали богату поставку личних предмета овог великог научника.

Овај обилазак музеја ученицима је био врло драгоцен и интересантан

Овај обилазак музеја ученицима је био врло драгоцен и интересантан.

Стручни излет, на који су ишли су ученици одељења 3-1, 3-11, 3-12, 3-15, 4-1, 4-2 и 4-12 организовала је помоћник директора Мирослава Стевановић.

Погледајте и...

Comments are closed.