Učenici Tehničke škole sa profesorkom Daliborkom na festivalu nauke


U subotu 3. decembra je odabrana družina posetila festival nauke u Beogradu. Ekipu su činili učenici I, II i IV razreda mašinske smene. Đački parlament je želeo da idu učenici obe smene organizovanim prevozom, ali pošto se nije javio dovoljan broj učenika, mi smo otišli u sopstvenoj režiji. Sastali smo se u pola devet ujutru, a rastali u pola osam uveče. Dan je bio toliko zabavan, da je prosto rečeno proleteo.

Najveći utisak na nas ostavio je fizički i laserski šou Unirveziteta Lund iz Švedske. Predstava je trajala sat vremena i bila je spektakularna. Bilo je različituih eksperimenata, od probijanja limenki lopticom za stoni tenis, preko talasanja plamenova mnoštva svećica, sve do određenih svojstava raznih hemijskih elemenata. Ono što je potpuno preokupiralo našu pažnju i nateralo nas da zanemimo, jeste laserski šou, bili su svuda oko nas i mamili nas da ih dodirnemo, ali uzalud. Komentar jednog od gledalaca koji je sedeo do nas bio je: „Da je ovako u nekoj diskoteci, ne bih iz nje izlazio“. Izvođači su bili veoma zabavni i dinamični, i iako su govorili na engleskom, svi su razumeli centralni sadržaj šoa.

Tokom dana, osim u teatru „Bojan Stupica“ bili smo i u SKC-u, „Kluzu“ i galeriji Narodne banke. Bili smo deo mesta zločina i učili kako se uzimaju dokazi, upoznali se sa starim načinima predviđanja zemljotresa u Kini, gledali ukrase pećina, držali insekte na dlanu, igrali ispred „Visikorda“ mašine koja je osmišljena tako da omogući vizualizaciju muzike kroz analizu pokreta igrača, gledali cirkus.

Osim obrazovnog dela dana, moram reći da je bilo i fantastičnog druženja. Jeli smo sendviče koje je moja mama pripremila za sve nas, delili slatkiše, išli u McDonald’s, slikali se, šalili, pevali. Posebno se istakao Toči Slobodan koji nas je opčinio svojom pozitivnom energijom i prosto nas naterao da sa njim pevamo u parku, i pri povratku kući u autobusu. Profesorka nas je sve vreme prebrojavala, da bude sigurna da smo svi na broju, pa smo se našalili da smo „family“ i sa smo svi njena deca. Ovo je za sve nas bio jedan nezaboravan dan i jedva čekamo da sve to ponovimo.

Marija Živić IV-12

Погледајте и...

Comments are closed.