Pogledajte rešenja testa iz matematike

Drugi deo završnog ispita za osmake, test iz matematike, završen je u 12 sati, a đaci su rešavali kombinaciju pitanja pod rednim brojem jedan

Učenici polažu test iz matematike

BEOGRAD – Drugi deo završnog ispita za osmake, test iz matematike, završen je u 12 sati, a đaci su rešavali kombinaciju pitanja pod rednim brojem jedan.

Test iz matematike pogledajte OVDE.

Rešenja testa iz matematike pogledajte OVDE.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović poručio je đacima pre testa da budu staloženi , da ne žure i da pažljivo pročitaju uputstvo.

“Imam utisak da su deca u boljem raspoloženju nego njihovi roditelji”, rekao je Obradović, nakon što je u direktnom prenosu na RTS-u izvukao kombinaciju.

On je naveo da je na jučerašnji test zakasnio 231 učenik, ali da su i oni polagali.

Takođe, malu maturu rešava i 636 odraslih polaznika iz Programa “Druga šansa” i 296 đaka iz Republike Srpske, rekao je Obradović i naveo da će rezultati biti objavljeni posle 13 sati na sajtu ministarstva i RTS-a. Inače, učenici ne mogu da “padnu” na maloj maturi, ali treba što bolje da urade testove, kako bi sebi obezbedili upis u željenu srednju školu.

Na jučerašnji ispit iz spskog, odnosno maternjeg jezika izašla su 77.432 učenika, što je 99,27 odsto od ukupnog broja osmaka i prema izveštajima načelnika školskih uprava, prvi deo završnog ispita protekao je regularno.

Test iz matematike trajao je dva sata, sastojao se od 20 zadataka, od čega je polovina bila nepoznata, a druga polovina bili su su delimično ili potpuno poznati zadaci iz zbirki. Preliminarni rezultati male mature biće poznati 21. juna, a konačni 25. juna.

Na završnom ispitu može se osvojiti najviše 40 poena (po 20 iz svakog predmeta), a za upis boduje se i uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Po tom osnovu učenik može osvojiti najviše 60 bodova. Dodatne poene donose uspesi na takmičenjima u osmom razredu, i to međunarodnim i republičkim, koje organizuje Ministarstvo prosvete.

Od oko 83.000 mesta u srednjim školama, 21 odsto je u gimnazijama, 59 odsto u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama, a 20 odsto u trogodišnjim. Prošle godine su među osmacima bile najtraženije medicinske škole i za neke smerove tražio se maksimalan broj bodova. Popularne su bile i ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole.

Izvor: Vecernje Novosti

Погледајте и...

Comments are closed.