Osnovci predali liste želja

Svršeni osnovci u utorak predavali spiskove škola koje bi hteli da upišu. U proseku će, verovatno, biti potrebno manje bodova nego prošle godine

Osnovci su predavali spiskove škola koje bi hteli da upišu

MALI maturanti popunjavali su u utorak liste želja. U spisak su mogli da upišu 20 škola koje bi hteli da pohađaju, a prema tom spisku, broju osvojenih bodova i konkurenciji na pojedinim smerovima, kompjuterski će biti raspoređivani po gimnazijama i srednjim stručnim školama. Konačan raspored učenika po školama biće poznat petog jula, a upisivaće se u srednje škole šestog i sedmog jula.

– Navela sam redom gimnazije u koje bih htela da se upišem, mada mi prvih šest želja i nije realno. Jer prema prošlogodišnjim rezultatima, nemam dovoljno bodova te škole – kaže Elena Milosavljević iz OŠ “Drinka Pavlović”. – Rekli su nam da su ove godine u proseku sve škole osvojile dva do tri boda manje, pa se nadam da ću sa 85,90 poena upisati neku dobru gimnaziju.

Sličan broj bodova i listu želja ima i njena drugarica Aleksandra Bijeljac, koja je, takođe, u vrh spiska stavila gimnazije za koje nema dovoljno bodova. A Milica Milojković, sa nešto skromnijim uspehom, u listi želja naređala je – Školu za negu lepote, Tekstilnu, Pravno-poslovnu…

Ove godine đaci su, u proseku, osvojili 13,27 poena na testu iz srpskog jezika i 10,43 iz matematike. Prošlogodišnja generacija slabije je uradila test iz srpskog – sa prosečnih 12,76, a bolje iz matematike – sa 12 poena u proseku. Maksimalnih 20 poena u celoj Srbiji sada je osvojio 1.201 učenik, a iz matematike njih 907. Nula bodova iz srpskog imalo je 176 đaka, a iz matematike njih 398. Na ocenjivanje testa okružnim komisijama žalila su se 583 đaka, a prihvaćeno je 190 prigovora.

I ove godine najveća navala biće verovatno na medicinske, pravne, ekonomske, turističke, ugostiteljske škole i gimnazije.

Učenici koji ne budu raspoređeni moći će 9. jula da predaju novu listu želja za slobodna mesta. Upis u drugom krugu biće 12. jula.

Izvor: Vecernje novosti

Погледајте и...

Comments are closed.