Mala matura: Lako prošli prvi test

I učenici i nastavnici slažu se da pitanja na završnom ispitu nisu bila teška, a pravopis se vešto “sakrio” iza propisa. Pogledajte test i rešenja ispita iz srpskog jezika

Polaganje završnog ispita

TAČNO 77.432 svršenih osnovaca u ponedeljak je polagalo završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. I đaci i nastavnici slažu se, uglavnom, da pitanja nisu bila teška.

Test iz srpskog jezika pogledajte OVDE.

Rešenja testa iz srpskog jezika pogledajte OVDE.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je obišao male maturante u OŠ “Oslobodioci Beograda”, rekao je da je polaganje prošlo bez problema. Dodao je da će supervizori prisustvovati i procesu pregledanja zadataka kako bi se izbeglo da padne bilo kakva senka sumnje na regularnost ispita.

A dilema da li će biti ocenjivani i nepismeno napisani odgovori, uglavnom je rešena “ključem”, koji je u škole stigao pošto je završeno testiranje. Tu piše da se neće priznavati odgovori u kojima su lična imena napisana malim slovom. Ali, test štampan ćirilicom mogao je da se popunjava latinicom. Nije napomenuto da li će neke druge pravopisne greške u zadacima koji nisu iz oblasti pismenosti uticati na konačan zbir bodova.
BLOKIRAN SAJT NAJAVLJENO je da će rezultati testa da budu objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete i nauke posle 13 časova. Zbog preopterećenost, međutim, sajt nije radio nekoliko časova. Isto se dogodilo i prošle godine.

Prošle godine u ključu je pisalo da se priznaju i pravopisno netačni odgovori, osim u zadacima iz oblasti pravopisa. Ove godine, ključ je izmenjen u poslednji čas.

Istina, samo jedan od 20 zadataka trebalo je rešiti upisivanjem odgovora. Postoje još dva u kojima je trebalo da se prepiše jedan od ponuđenih odgovora. Svi ostali bili su “zatvorenog” tipa – učenici su odgovarali zaokruživanjem, spajanjem i podvlačenjem tačnih odgovora.

Od đaka se tražilo da rečenice slože u pravi poredak, da prepoznaju šta je “svrha” nekog teksta, da nađu komentar u datom odlomku, da žargon zamene književnim izrazima… Pitanja iz gramatike, kažu nastavnici, bila su vrlo laka za taj uzrast – trebalo je samo da odrede vrste nezavisnih rečenica, da pronađu glavne reči u sintagmama i da odrede rod, broj i padež.

U UTORAK NA REDU MATEMATIKA UČENICI će u utorak u 10 časova polagati test iz matematike, a preliminarni rezultati oba testa biće poznati u četvrtak. Za razliku od prethodnih godina, kada su spiskovi bili objavljivani na ulaznim vratima, ove godine će se nalaziti na oglasnim tablama u prostorijama škole.

– Zadaci su više nego laki, i mislim da nijedan đak koji se pripremao za test nije imao nedoumica – objašnjava Nemanja Balaban, nastavnik srpskog jezika i jedan od pregledača. – Lakše je nego ikad i za nastavnike, jer gotovo da nema pitanja gde su se upisivali odgovori, pa mnogo brže pregledamo.

A ni đaci se ne žale da je test bio težak. Po rečima Ivane Živanović, učenice OŠ “Skadarlija” u Beogradu, zadaci su bili slične težine kao i prošle godine.

– Možda za nijansu teži, jer je bilo više nepoznatih – kaže ova učenica.

A ako i broj osvojenih bodova bude visok kao i prošle godine, opet će se dogoditi da za pojedine škole i odeljenja ni maksimalnih sto bodova ne bude dovoljno za upis. Prošle godine, naime, prosečan broj bodova osvojenih iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio je 14,2 a iz matematike 13,2 poena. To je u zbiru bilo za 4,1 bod više nego godinu ranije.

Izvor: Vecernje Novosti

Погледајте и...

Comments are closed.