Danas se polaže matematika drugi deo male mature

Đaci osnovnih škola danas nastavljaju polaganje male mature rešavanjem testova iz matematike. Ministar Žarko Obradović izvukao ispitnu kombinaciju sa rednim brojem 3, u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije.


Ove školske godine na testovima iz jezika, koji su osnovci polagali juče, i matematike đaci imaju 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Mala matura je obavezna za sve osnovce, bez obzira na to da li žele da upišu srednju školu. Završni ispit se boduje za upis za srednje škole, đaci na testovima iz jezika i matematike mogu osvojiti najviše po 20 poena, a uspeh iz škole može im doneti najviše 60 bodova.

Preliminarni rezultati završnih ispita biće poznati 29. juna, a konačni rezultati biće istaknuti 3. jula.

Ove godine je ukinut prag znanja prema kojem je đak ranije morao da osvoji najmanje po jedan bod na oba testa da bi položio ispit.

Do sada su prednost na upisu u srednje škole imali đaci koji na testovima osvoje najmanje po pet poena, a zbog obaveznog polaganja male mature, od ove godine je i ta odredba ukinuta.

Kako su objasnili u Ministarstvu prosvete i nauke, teoretski, ukoliko ima slobodnih mesta, đak se može bez ijednog osvojenog boda na maloj maturi upisati u željenu srednju školu.

Liste sa željenim obrazovnim profilima i gimnazisjkim smerovima đaci će predavati 4. i 5. jula, a na listi može biti upisano 20 željenih škola.

Upis đaka obaviće se 13. i 14. jula, a drugi upisni rok za preostala nepopunjena mesta u srednjim školama trajaće od 14. do 16. jula. Ove godine osmi razred je završilo 80.000 đaka, a u srednjim školama mesta ima za oko 86.000 učenika.

Rešenje testa iz matematike biće postavljeno na sajtovima Tehničke škole i Ministarstva prosvete, posle 12 časova.

Izvor slika i teksta: www.rts.rs

Погледајте и...

One thought on “Danas se polaže matematika drugi deo male mature

  1. Author

    Administrator

    June 24, 2011 at 12:38pm

    Vrlo rado, ali ih nema niko jos!!

Comments are closed.